In de buurt van Montreal

Door: Hilbren

Blijf op de hoogte en volg Hilbren

14 September 2009 | Canada, Montréal

Hallo iedereen,
Weer een berichtje van mij. Waar we nu precies zitten weet ik niet, omdat ik meeloop in de machinekamer, en eigenlijk alleen op de brug kom voor pikheet (koffiedrinken). Wat ik wel weet is dat we vanavond om 2200h (ZT) de eerste loods aan boordkrijgen, en dat het vanaf dan nog 22 uur varen is naar Montreal. We zullen daar dus morgen (maandag) om een uur of 8 's avonds aankomen. We gaan dan eerst voor anker, hoe lang weet ik niet precies, om vervolgens met een nieuwe loods de meren op tegaan. Op de meren wisselen we dan nog een keer of wat van loods, waarna we ik denk volgend weekend aan hopen te komen in Thunderbay. Hier gaan we alle ketels die we aan boord hebben lossen. Dit zal ook een dag of 3 in beslag nemen. Het leven hier aan boord begint inmiddels aardig te wennen. Omdat we een loods krijgen die af en toe een uurtje wil slapen, ben ik vandaag verhuist van hut, zodat de loods een hut heeft. Ik slaap nu samen met Sjoerd in een 2persoonshut. Dit is een vande andere twee stagaires. Vandaag was eigenlijk de planning om vrij te hebben, maar dit ging niet helemaal door. Vanaf vanochtend 00.00h lopen we in de machinekamer ook wacht. Dit is bij manouvreren normaal, en omdat we nu dichter bij de kant komen, en er vanavond een loods aanboord komt zijn we er nu al mee begonnen. Normaal is het vrij rustig als je wacht loopt in de machinekamer. Er wordt wat schoongemaakt en wat kleine klusjes gedaan. Vandaag is bijvoorbeeld de hoofdmotor goed schoongemaakt. De motor lekt her en der watolie, en af en toe moet dit schoongemaakt worden. Ook heb ik vandaag de snijmachine van de chef (de kok) gerepareert. Ik zal de meest technische details besparen maar het heeft te maken met dat het boordnet hier 60 herz is, in plaats van 50 herz zoalsin Nederland. Wisselstroom wisselt heel vaak per seconde van plus naar min en vv. In Nederland gebeurt dit 50 keer in een seconde, aan boord van schepen 60 keer. Sommige apparaten kunnen hier niet tegen en gaan sneller kapot. Vandaag zijn ook de kranenlosgemaakt. Als we op zee zijn zitten deze vastgesjord, en nu moesten ze losgemaakt worden om van allebei de kranen de jip (giek) af te toppen (zakken). Elektrisch is deze boot niet helemaal in orde, er mankeert een hoop. Vandaag waren er ook problemenmet het electrische gedeelte van de voorkraan. Normaal kost het met een paar machinisten, wat stuurmannen en matrozen en uur om die dingen los te maken, maar de meester en de 2e wtk zijn nu de hele dag bezig geweest met storing zoeken. Uiteindelijkhebben ze die aan het eind van de middag gevonden, en opgelost. De bemanning vindt de kranen maar Mickey Mouse-kranen. Ik krijg jullie reacties doorgemaild en vind het leuk dat ik ze krijg. Ik ga nu nog even wat drinken aan de bar, tot later.
Groeten, Hilbren

• 14 September 2009 - 13:54

Jolanda:

Hé Hilbren,

Leuk om zo op de hoogte te kunnen blijven van wat je allemaal aan het doen bent. Miss. hele gekke vraag hor, maar spreken jullie daar eig. Nederlands of Engels op die boot --> kunnen we je over 135 dagen nog wel verstaan...? :P

Heel veel succes met alles!

• 14 September 2009 - 18:44

Harry:

Hilbren,

Als ik zo over dat schip lees denk ik: Hilbren moet zich wel thuis voelen, het is net de Freyr.

• 15 September 2009 - 19:56

Bart:

Hilbren,

Leuk om te lezen. Gaat wel snel, dat je nu al in Canada bent. Lijkt op de kaart ean heel eind, maar dat zal wel komen omdat ik zelf niet verder kom dan Zaandam...
    Hoeveel knopen varen jullie nou op volle zee?

Groeten,

• 15 September 2009 - 21:02

Christian:

Heej Hilbren!

Wat leuk om wat van je te lezen! Ik kreeg de link van Ester. Leuk dat het leven al begint te wennen. Je kan nog best vaak op internet zeg. Ik zal je blog ook naar de andere sturen, dan kunnen zij ook meegenieten. Trouwens ik zag pas Ester in een bruidsjurk, heb jij haar daarin wel eens gezien?

Christian

• 16 September 2009 - 14:38

Marjan:

He Hilbren!

Erg leuk om jou een beetje te volgen. Ik moet zeggen dat ik wel geconfronteerd wordt met mijn zwakke technische kant;-) Haha ik snap eerlijk gezegd weinig van wat jij allemaal uitvoert op die boot... sorry! Maar ik geloof echt dat jij het naar je zin hebt (dat is toch zo?) en daar gaat het om!! Veel succes!!

Liefs Marjan

• 16 September 2009 - 19:33

Elise Van W.:

Ha Hilbren,

kHeb je gevonden op waarbenjij! leuk om te lezen wat je doet en waar je bent enzo.

Geniet ervan!
    Liefs, Elise

• 16 September 2009 - 21:14

Corné :

Hej Hilbren,

Haha, wat een vaktermen... Allemaal scheepstermen waar ik weinig van snap. In ieder geval wel heel leuk om zo een beetje te lezen wat je zoal doet op een normale dag!

Groet!

Corné

• 17 September 2009 - 16:11

Pieter:

Heeey gozer...

Hmmm snap er weinig van haha... maar volgens mij heb je het prima naar je zin;)
    Is iig leuk om je te volgen:)

Als je weer in NL ben ga ik wel weer x bonen voor jullie koken hahaha...

Groetjess en veel plezier daar:)